Igår hade mina killar studiedag och yngste sonen ville baka något gott till eftermiddagen. Självklart tyckte jag, vad vill du baka? Efter att noggrant ha studerat sin egen bakbok ”Minsta bakboken” bestämde han sig för att baka en rulltårta. En vanlig rulltårta med bärfyllning skulle det vara. Sagt och gjort så satte han igång. Han plockade fram ingredienserna, mätte upp, knäckte äggen och vispade, det enda som han behövde hjälp med var att sätta in plåten i ugnen och en extra hand när han skulle rulla ihop sin skapelse. Efter det bakade han chokladbollar av bara farten. Snyggt jobbat av lilla Hjärtat tyckte jag. När han bakat klart (och dessutom utan protest dammsugat upp efter sig i köket) åkte vi till fotbollsplanen, spelade fotboll och bjöd ett gott gäng glada killar på gofika. Det ska va gott att leva!

 

Rulltårta ca 15 gobitar

3 ägg

1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 msk mjölk eller vatten

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg, socker och vaniljpulver poröst. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, blanda runt försiktigt med slickepott. Häll ner mjölken och rör till en jömn smet. Häll smeten på ett bakplåtspapper (obs vik upp kanterna nån cm). Grädda i 5 minuter. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper och låt svalna.

 

Fyllning:

3 dl frusna, lätt upptinade jordgubbar eller andra bär

1-2 msk socker

Mosa sönder bären med en gaffel och blanda med sockret. Bred bärfyllningen över den avsvalnade rulltårta och rulla ihop till en rulle med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp bitar vid servering.