Plötsligt bara händer det… ögonblicket då man inser att man kommer att få spendera kvällen på tu man hand med sin man. Båda barnen skulle iväg på förfest innan skoldiscot och var ute ur huset innan vi knappt hunnit hem. Det var länge sen vi var hemma själva en fredagskväll, mannen och jag.  Så jag cyklade till mataffären och köpte god mat som barnen inte hade önskat till fredagsmyset. Vi startade kvällen med en av mina absoluta favoriter, löjrom med smetana, rödlök och råraka. Godare än så blir det nog inte, självklart med ett glas bubbel till!

 

Min vän frågade mig häromsistens hur man gör råraka på restaurang, för de är ofta så goda där. Jag har lärt mig att en råraka består enbart av potatis som stekt i mycket rapsolja och smör. Så här gör jag:

 

Rårakor 2 port.

2-3 fasta potatisar

Salt och svartpeppar

Rapsolja och smör

Skala och riv potatisen grovt. Pressa ur så mycket vätska du kan. Stek sedan rårakorna i olja och smör i en het stekpanna ca 4-5 minuter tills de är frasiga och gyllenbruna, salta och peppra.

 

Servera med:

100 gr löjrom

1 dl smetana eller creme fraiche

1 finhackad rödlök