I natt väcktes jag av ett välbekant och väldigt otrevligt ljud, kräkljudet. Jag tror inte att det något annat ljud som jag reagerar på så snabbt nu för tiden när barnen är lite större. Så idag har vi varit hemma, min yngste son och jag, och mest bara vilat oss och läst böcker. Jag har trugat med dricka och erbjudit rostade mackor men inget har lockat sonen. Men något måste man ju ha i magen när den till slut ekar tom, så framåt eftermiddagen önskade han sig äntligen lite varm blåbärssoppa. ”Det brukar ju mormor alltid säga att man ska dricka när man har ont i magen”.

Så enkelt och så gott det är att göra sin egen blåbärssoppa. En av många, för mig ibland, bortglömda godingar. Sockermängden kan ju såklart justeras efter önskemål men jag tyckte att det här blev lagom. Det är supergott att servera blåbärssoppan på gammeldags vis, i en liten skål med ovispad grädde ringlad på toppen och en liten kardemummaskorpa till.

 

Gammaldags blåbärsoppa

4 dl blåbär

4 dl vatten

2 msk socker

2 tsk potatismjöl + lite vatten

Blanda blåbär, vatten och socker i en gryta och koka i 2-3 minuter. Häll ner potatismjölsredningen under vispning och koka tills första bubblan.

Klart att servera!