I början på våren får jag alltid lust att plocka nässlor av nån anledning, kanske för att farmor brukade göra det med mig. Min yngste son brukar tycka att det är jätteskoj att hjälpa till att plocka nässlor. Så med plasthandskar på händerna brukar vi ge oss ut på jakt. Det gäller att plocka stora påsar för det blir inte så mycket kvar av nässlorna när de förvälls.

Nässlor är riktig supermat! De innehåller massor av näring i form av stora mängder c-vitaminer men även järn, kalcium, folsyra och andra viktiga mineraler. Det sägs att nässlor är inflammationshämmande och bra även för tarmen. Min farmor plockade alltid massor av späda nässlor på våren som hon sedan torkade och använde i bland annat musli och bröd. Jag undrar verkligen om hon visste hur nyttigt var…

Vi brukar göra en klassisk varm nässelsoppa med ägghalvor som sonen älskar. Men i år testade jag att göra en nässelpesto och tyckte att den blev riktigt god, rund och mjuk i smaken. Nässelsoppan kommer kanske härnäst. 

 

Nässelpesto

8 dl färska nässlor

1 dl solrosfrön eller hasselnötter

2 vitlöksklyftor

2 dl parmesan- eller västerbottenost

2 dl olivolja

Flingsalt och svartpeppar

 

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna i ett par minuter tills de är gyllenbruna, låt svalna.

Koka upp ca 2 liter vatten, lägg ner nässlorna och förväll dem i 1 minut. Spola nässlorna i kallt vatten genom ett durkslag och pressa ur allt vatten. Mixa nässlorna med solrosfröna och riven vitlök, tillsätt oljan i en stråle. Riv osten och tillsätt den. Smaka av med salt och pesto.