När jag bakar morotskaka tänker jag alltid på en före detta kvinnlig kockkollega. Vi har bakat många morotskakor ihop, hon och jag. Idas morotskaka toppas med en topping som består av Philadelpiaost, kvarg eller kesella och citron. Denna variant känns lite lättare och inte så tung och sockerstinn som de vanliga frostingarna, men å andra sidan blir den inte så fast. Om du gör dubbel sats av kakan så blir det lagom till en långpanna.

 

Idas morotskaka

3 ägg

2,5 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

0,5 tsk ingefära

1 dl rapsolja

4-5 dl rivna morötter

Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de torra ingredienserna. Rör sist ner morötterna och oljan. Häll i smord springform och grädda 175 grader i 30-40 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

 

Topping

200 gr Philadelpiaost

0,5 dl kvarg eller kesella

1 dl florsocker

1 msk citronsaft

Skal från 1 citron

Vispa ihop alla ingredienserna till en smidig kräm. Bred toppingen över den kalla kakan. Ställ in i kylen och skär sedan kakan i bitar vid servering.