Matiga sallader är ju alltid väldigt gott och det här är en variant som jag skapade till några vänner idag. Jag serverade laxen ljummen vid sidan om salladen, men laxen funkar ju även kall om man vill förbereda såklart. Smaklig måltid!

Matvetesallad med sesamlax och wasabiyoghurt

Sesammarinad lax

500 gr laxfilé

3 cm ingefära

1 tsk färskpressad limejuice

2 tsk sesamolja

1 msk japansk soja

2 msk rapsolja

lite cayennepeppar

2 msk sesamfrön

Riv ingefäran och blanda den med limejuice, sesamolja, soja, olja och en skvätt cayennepeppar. Skär laxen i bitar och lägg dem i marinaden, låt stå en stund medan du gör resten. Lägg sedan laxbitarna i en ugnsform och baka dem i ugnen i 100 grader tills de har en innertemperatur på 55 grader.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de är en gyllenbruna.

 

Sallad

Ca 100 gr blandad sallad

1,5 dl matvete eller mathavre

125 gr Edamamebönor (sojabönor)

1 avokado

1 bit gurka

250 gr cocktailtomater

2 msk olivolja

Koka matvetet och spola det sedan kallt genom en sil och låt det rinna av ordentligt. Tillsätt edamamebönorna, avokadobitar och olivolja, smaka av med flingsalt, svartpeppar och lite citronsaft. Strimla gurka och halvera cocktailtomaterna.

 

Marinerad fänkål, rättika och rädisa

1 liten fänkål

12 rädisor

1 bit rättika

0,5 Citron

 

Hyvla fänkålen, rättikan och rädisorna tunt med en osthyvel eller mandolin. Isa sedan grönsakerna genom att lägga över några isbitar och låta det stå kallt.

Riv skalet på citronen och pressa ur saften.

Häll bort isen och överblivet vatten från de hyvlade grönsakerna innan servering (se till att bli av med allt vatten!). Blanda sedan ner citronskal och 1 msk citronsaft samt lite flingsalt och cayennepeppar. Smaka av!

Gör klart: Lägg salladsbladen i botten på ett stort fat. Lägg på matveteblandningen och lägg sedan på övriga grönsaker. Toppa salladen med laxen och de rostade sesamfröna eller servera laxen vid sidan om. Servera med wasabiyoghurten.

Wasabiyoghurt

3 dl meze yoghurt

1-2 tsk wasabi

Flingsalt

Vispa ihop allt och smaka av!