Vad kan vara godare än en mustig gryta, en småkylig kväll när man har häng på fotbollsplanen med grabbarna halva dagen och inte fått i sig någon vettig lunch? Den här goda köttgrytan stod på spisen och småputtrade i söndags eftermiddag medan jag donade med annat.

Laga en dubbel sats så har du perfekt mat att värma dagen efter, i lunchlådan eller som en supersnabb dagen-efter-middag. En köttgryta smakar ju extra gott om den får mogna övre natten tycker jag. Kom bara ihåg att kyla ner din köttgryta snabbt om du ska spara den, så att inga otrevliga bacillusker letar sig dit.

 

Boeuf Bourguignon

600 gr högrev

1 pkt bacon

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

250 gr champinjoner

3 dl rödvin

2 dl vatten

1-2 msk kalvfond

1-2 msk kinesisk soja

1 lagerblad

0,5 tsk timjan

Salt och svartpeppar

2-3 msk maizenamjöl + lite vatten

Rapsolja och smör till stekning

Putsa och dela högreven i fyrkantiga bitar. Skiva löken och vitlöken. Strimla baconet. Dela champinjonerna i fjärdedelar. Bryn högreven i rapsolja och smör, salt och peppra på köttet och lägg det sedan åt sidan. Fräs baconet med löken och vitlöken. Lägg köttet samt det frästa baconet och löken i en stekgryta. Häll på rödvinet, vattnet, kalvfond, soja, lagerblad och timjan. Låt grytan koka i ca 1 timme, tills köttet är mört. Fräs mot slutet av koktiden champinjonerna i lite smör och låt dem sedan koka med de sista 10 minuterna. Red grytan med maizenaredningen och låt koka ytterligare några minuter.

Servera din gryta med god potatis eller ett smarrigt potatismos.