Jag älskar verkligen Ceasarsallad och den här lyxiga varianten lagade jag till ett gäng hungriga vänner häromkvällen. Jag har massor med extra grönsaker i min sallad till skillnad från den klassiska Ceasarsalladen. Och den här gången serverade jag Ceasardressingen vid sidan om salladen. Gör som du vill, det blir kanongott vilket som!

 

Kycklingsallad Ceasar de luxe 4 port.

400-500 gr kycklingfilé

8 skivor parmaskinka

3 msk rapsolja

2 dl quinoa eller andra gryn

1 liten burk svarta bönor

1 huvud roman- eller cosmopolitansallad

1 liten påse mixsallad

250 gr cocktailtomater

0,5 gurka

100 gr sockerärtor

4 salladslökar

2 avokado

1 knippe grön sparris

2 msk olivolja

1 tsk citronsaft

Sätt ugnen på 125 grader. Bryn kycklingen i rapsolja, salta och peppra den. Lägg kycklingen på en ugnsfast form och laga den klar till 72 graders innertemperatur i ugnen. Låt den svalna och skär sedan den kalla kycklingen i skivor. Höj ugnsvärmen till 150 grader. Lägg ut parmaskinkan på bakplåtspapper och torka parmaskinkan i ca 10 minuter i ugnen, låt dem sedan parmachipsen svalna på plåten.

Koka quinoan i saltat vatten, spola den kall när den är färdigkokt. Spola även av de svarta bönorna i kallt vatten. Blanda quinoan med svarta bönor, 2 msk olivolja, citronsaft och krydda med svartpeppar och eventuellt lite extra flingsalt.

Skölj salladen och torka den noga med en kökshandduk, vattnig sallad är inte kul.

Dela cocktailtoamterna, kärna ur gurkan och skär den i halvmånar.

Skölj och strimla sockerärtorna, salladslöken och avokadon. Bryt av de nedre stjälkarna på sparrisen, sparrisen knäcker sig själv där det är lagom. Skär sedan sparrisen i långa bitar och fräs dem hastigt i lite rapsolja, salta och peppra. Lägg överst på salladen och servera direkt.

Lägg upp alla ingrediensena till din sallad på ett stort fat eller flera lite mindre. Varva så att det blir riktigt snyggt. Servera salladen med Ceasardressingen och parmachipsen samt ett gott bröd!

 

Ceasardressing

2 äggulor

1 tsk Dijonsenap

1-2 vitlöksklyftor

Skal från 0,5 citron

3 dl rapsolja

0,5 dl olivolja

1 msk citronsaft

0,5-1 msk sardellcreme eller sardeller

1 dl färskriven parmesanost eller Grana padano

Eventuellt några msk kallt vatten

Lägg äggulorna i en bunke tillsammans med Dijonsenapen, pressad vitlök och citronskalet. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning (jag använder en ballongvisp eftersom jag tycker att det blir allra bäst och då får jag verkligen använda min visp-arm). Tillsätt citronsaften när 2/3 av oljan är tillsatt. Dressingen ska bli riktigt tjock när du vispar. Smaka av dressingen med sardellcremen och den rivna parmesanosten samt flingsalt och svartpeppar. Om dressingen är för tjock, späd den försiktigt med kallt vatten.