Baka bröd eller baguetter med ärtor eller bönor som ger ett extra tillskott av fibrer och proteiner, varför inte? Brödet blir dessutom saftigt och gott. Kikärts- eller vitabönorbrödet får dessutom lite sötma från baljväxterna. Använder du svarta bönor eller kidneybönor blir brödet mörkare i färgen. Bara att experimentera med andra ord! 

 

Bönbaguette

250 gr kikärtor eller vita bönor

50 gr jäst

5 dl vatten

0,5 dl raps- eller olivolja

1 msk honung

2 tsk salt

1 dl grovt rågmjöl

2 dl havregryn eller havrekli

9-10 dl Manitoba vetemjöl

Mixa sönder kikärtorna eller bönorna med 2 dl av vattnet. Koka upp 3 dl vatten och blanda sedan ner ärtmoset i det varma vattnet. Kontrollera så att temperaturen på degvätskan är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll sedan ner degväskan samt salt, olja och honung. Rör runt så att jästen löser upp sig. Tillsätt mjölet och arbeta degen rejält, gärna 5-10 minuter. Låt jäsa ca 45 minuter. Häll ut degen på bakbordet och dela den i två delar. Dra isär degen och vrid tills det bir två avlånga baguetter. Lägg på bakplåtspapper och jäs 30 minuter. Grädda baguetterna i 250 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.