Snabba limpan eller filmjölksbröd bakade jag ofta för några år sedan och sedan föll det i glömska. Men häromdagen trillade det ut ett recept ur en låda och det såg jag som ett tecken på att det var dags att baka den här limpan igen. Det här receptet går att variera på massor av olika sätt. Ibland har jag till exempel hackade mandlar eller valnötter i brödet. Och saknar jag någon ingrediens, så tar jag bara mer av något annat.

 

Snabba limpan 1 st.

2,5 dl grovt rågmjöl

2,5 dl vetemjöl

2 dl rågkross

2 dl solrosfrön

1 dl havregryn

1 dl havrekli

1 dl russin eller torkade, hackade aprikoser

1,5 tsk salt

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

4 dl naturell yoghurt + 1 dl vatten eller 5 dl filmjölk

0,5 dl mörk sirap

1 dl lingon

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ihop yoghurt, vatten (eller filmjölk), sirap och lingon och blanda ner detta i bunken. Rör ihop allt till en kletig deg. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner degen, jämna till den och strö över lite frön eller havregryn. Grädda i 175 grader ca 1 timme. Låt limpan svalna på ett galler. Limpan är godast samma dag eller dagen efter, gärna med en god ost till.

 

OBS! Bli inte förskrämd om du ser gröna små frön i din limpa, det blir en kemisk reaktion med bikarbonaten som gör att solrosfröna ändrar färg J.