Jag längtar alltid till Italien! Jag bara älskar landet och inte minst maten. För ett par dagar sedan fick jag en fantastisk möjlighet att hänga med till Bardalino i Italien. Vi åt underbart goda måltider med massor av italienska delikatesser och besökte bland annat en stor ostfabrik där det tillverkades Grana Padano och Parmegiano reggiano. Jag säger bara OMG - jag var i osthimmeln! En helt magisk upplevelse att befinna sig bland tusentals osthjul med världsgod vällagrad ost. Självklart köpte jag med mig goda ostar hem och igår kväll fick familjen njuta av den här goda risotton. Jag gillar att servera risotto som en hel rätt. I Italien äts den ju ofta som en mellanrätt, precis som pasta.

Jag serverade min Risotto med dill-smörstekt torskrygg och semitorkade tomater samt sauterad fänkål, himmelskt gott!

 

Risotto Milanese 3-4 portioner

2 dl risottoris (t.ex Arborioris)

2 schalottenlökar

1 klyfta färsk fänkål

3 msk olivolja

1 dl vitt vin

6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong

1 pkt saffran

75 gr riven Grana Padano

Salt, svartpeppar och cayennepeppar

Finhacka löken och fänkålen. Värm olivoljan i en kastrull och fräs löken och fänkålen tills den blir mjuk men utan att ta färg. Vänd ner risottoriset och låt det torka till, det tar 2-3 minuter. Häll sedan över vinet och låt det koka in. Koka upp buljongen i en gryta vid sidan om. Tillsätt drygt hälften av buljongen och låt den koka in på låg värme. Rör runt i risotton och tillsätt 1 dl buljong till och låt den koka in. Rör runt och fortsätt tillsätta buljong pö om pö tills buljongen är slut. Tillsätt saffranen med den sista decilitern buljong. Det ska ta 20 minuter från start tills du är färdig med din risotto. Vänd sist ner den rivna osten och smaka av med svartpeppar, en gnutta cayennepeppar och ev. salt. Risotton ska vara krämig och rinna ut lite på tallriken när den serveras.

 

Semitorkade tomater

400 gr Romantica eller körsbärstomater

6 vitlöksklyftor

0,5 citron

3 msk olivolja

Flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna och lägg i en ugnsfast form tillsammans med de oskalade vitlöksklyftorna. Ringla över olivolja och honung, pressa över citronsaft och strössla över salt. Sätt formen i ugnen och baka tomaterna i 1-2 timmar (så länge som du orkar vänta).

 

Dill- och smörstekt torskfilé

600 gr torskfilé

0,5 dl vetemjöl

1 dl hackad dill

Salt och svartpeppar

Smör att steka i

Blanda vetemjöl och dill. Vänd fiskfilérna i blandningen och stek den på medelväme några minuter. Salta och peppra.