Midsommarafton! Jag ser verkligen fram emot att fira dagen med familj och goda vänner. Vi startar med sillunch som sig bör, för på midsommarafton äts det ju precis vid alla andra svenska högtider sill. De här två varianterna gjorde jag sent igår kväll. Så smidigt med 5-minuters sill, bara att göra en god ättikslag eller sås och sedan blanda!

Klassisk löksill

0,5 dl ättikssprit

1 dl socker

1,5 dl vatten

5 svartpepparkorn

5 kryddpepparkorn

5 nejlikor

1 stjärnanis

2 lagerblad

1 rödlök

1 bit purjolök

1 liten morot

Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor, låt svalna. Skiva lök och slanta morötter. Häll av sillspadet. Varva sillen med lök och morötter. Slå över den kalla ättikslagen och låt stå kallt. 

 

Krämig midsommarsill

1 pkt 5-minuterssill (3-4 sillfiléer)

2 dl riven lagrad präst- eller västerbottenost

1 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt

0,5 dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

1 msk hackad persilja

1 msk hackad färsk basilika

1 msk hackad purjolök

Eventuellt 1 pressad vitlöksklyfta

Salt, svartpeppar, lite cayennepeppar

Häll av sillspadet och dela sillfiléerna i bitar.

Blanda ihop ost, crème fraîche eller yoghurt, majonnäs, senap, purjolök och örter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop såsen och sillen och låt stå svalt tills det är dags att äta. 

Trevlig midsommar!!!!