Att laga mat till många tycker jag är kul! Och jag älskar att gå på fest och fira födelsedagar!

I helgen hade jag förmånen att få laga maten till en kompis 40-års-fest. Grillade hamburgare är lätt att fixa till många och med schyssta tillbehör kan det bli en riktig hit, så vi bestämde oss för det. Trädgårdsfester är ju så trevligt på sommaren, fast vi hade väl inte riktigt räknat med skyfall och stormvindar som det bjöds på i lördags. Men trots att vi inte hade vädergudarna med oss, så blev det en kväll som vi sent ska glömma.

Kvällens hamburgermeny var följande: hamburgare med bröd samt picklad rödlök, chipotleaioli, BBQ-sås, jalapenos, tomater och sallad. Till detta serverades även coleslaw samt tomat- och ananassalsa och massor av melon. Jag testade ett nytt recept på BBQ-sås och det blev uppskattat. Gör gärna BBQ-såsen någon dag i förväg så den får tid att mogna i kylen.

 

Rökig och het BBQ-sås

2 dl osötad senap

1 dl strösocker

0,75 dl muscovadosocker

1,5 dl äppelcidervinäger

2 msk vatten

1,5 msk chilipeppar (gärna chipotlestyle)

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk svartpeppar

2 msk smör

1 msk whiskey

2 tsk liquid smoke

Blanda ihop senap, socker muscovadosocker, äppelcidervinäger, vatten och kryddor i en kastrull. Koka upp på låg värme och sjud i 20 minuter. Tillsätt smör, liquid smoke och whiskey och sjud 5 minuter till.

Servera såsen kall till exempelvis grillat kött eller hamburgare.