Vilken fantastiskt härlig helg vi fick i Mörrum. Så glad och tacksam för att jag fick dela dem med er alla som var med. Jag fick med mig massor av energi hem efter alla sköna träningspass, god mat, spännande samtal och möten med personer som var nya bekantskaper för mig. 

Min lilla matblogg har jag inte riktigt hunnit med den sista tiden nu när jag fått nya, otroligt spännande utmaningar. Men nu kommer äntligen en uppdatering av delar av fredagens mat, resten kommer framåt!

På vårt fredagsmys serverades Rödbetspaj med morotsraita, Pumpasoppa, Långbakade tomater, Kornsallad, Bakade blomkål med sardellsmör, Citronbaguetter och röra på vita bönor. 

 

RAW ÄPPELPAJ MED YOGHURTTOPP

Pajbotten:

3 dl cashewnötter

1 dl havregryn (eller 1 del havre+ 1 del kokosflingor)

12 färska dadlar

2 tsk kanel

0,5 tsk flingsalt

3 msk kokos- eller neutral rapsolja

Mixa cashewnötter och havregryn i matberedare, tillsätt urkärnade dadlar, honung, kanel och salt. Tryck ut i botten på en fin form. Ställ i kyl eller frys.

Fyllning:

3 Aroma-äpplen

8 färska dadlar

1 msk honung

1 tsk malen kardemumma

1 tsk malen kanel

1-2 msk kallt vatten.

Dela två äpplen i mindre bitar. Mixa ihop äpplena och övriga ingredinser till en smet. Häll smeten över pajbottnen, låt stå svalt och sätta sig en liten stund. Vid servering, skär det sista äpplet i fina klyftor och dekorera på toppen av fyllningen. Pudra över lite kanel. 

 

RÖDBETSPAJ MED GETOST OCH MOROTSRAITA

500 gr färska rödbetor

1 stor rödlök

150 gr strimlad grönkål

2 msk olivolja

1 msk honung

1-2 msk vit balsamvinäger

salt och svartpeppar

150 gr getost av typen chevré eller fetaost i bitar

Tvätta rödbetorna men skala dem inte. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten, 30-45 minuter. Gör under tiden pajdegen.

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl havrekli

150 gr kallt smör i små tärningar

4 msk kallt vatten

Mixa ihop pajdegen och tryck eller kavla ut i en ugnsform. Ställ en stund i frysen. Förgrädda sedan i 225 grader i 10 minuter.

Spola rödbetorna kalla i vatten, gnid av skalet och dela dem i mindre klyftor.

Skala rödlköken och skär den i klyftor, fräs mjuk i olivolja och krydda med salt, peppar, honung och balsamvinäger. Vänd ner den strimlade grönkålen på slutet.

Varva rödbetorna med rödlöks- och grönkålsfräset samt get-eller fetaost i det förbakade pajskalet. Vispa ihop äggstanningen och häll över.

Äggstanning:

4 ägg

1,5 dl creme fraiche

1,5 dl mjölk

Salt och svartpeppar

Grädda pajen i 200 grader i ca 45 minuter. Låt gärna pajen stå till sig och sätta sig, en liten stund före servering. Servera med morotsraitan och en smarrig grönsallad med bönor.

 

Morotsraita

2 dl turkisk yoghurt

2 finrivna morötter

1 vitlöksklyfta

1 tsk citronsaft

salt och svartpeppar

Ev. hackad bladpersilja eller mynta