Förra lördagen vaknade jag upp i Mörrum, i samma hotellrum som en av mina bästisar, kock-Ewa. Vi öppnade fönstret i hotellrummet och morgonluften var alldeles ljummen. Vi låg kvar i våra sängar en stund och lyssnade till Mörrumsån som porlade förbi. Vilket uppiggande och skön start på morgonen! Sedan var det dags för oss att gå upp och fixa en smoothiefavorit med mango och spenat, inan Ella drog igång morgonens ljuvliga Body Balancepass....

 

GODMORGON-SMOOTHIE MED MANGO OCH SPENAT 2 glas

1 dl hackad mango

0,5 avokado, hackad 

0,5 citron (saften)

2 dl nypressad apelsinsaft

1 bit ingefära, färsk

1-2  spenatblad

Mixa allt med en stavmixer och njut av din goda smoothie!

 

LUNCH: CHICKEN RAMEN SOUP MED PICKLAD RÖDLÖK OCH KOKT ÄGG 4 port.

Buljongen:

3 vitlöksklyftor

1 bit färsk ingefära

1 röd chili

1 msk olja

2 msk limejuice

1 tsk honung

1 msk japansk shoyu soya

1,5 liter hemkokt kycklingbuljong (eller vatten och Fond de Chef kycklingbuljong)

Skala och riv vitlök och ingefära, finhacka chilin. Fräs i oljan i 1 minut utan att det tar färg. Tillsätt lime eller vinäger, honung, soja och buljong och koka i några minuter.

Nudlar och kyckling

100-200 gr äggnudlar

300 gr kokt kyckling (eller 2 kycklingfiléer som du tillagar vid sidan om)

Koka äggnudlarna enligt anvisning på förpackningen och skölj dem i kallt vatten. Koka äggen till topping så de blir åt det lösa hållet, gulan ska vara krämig och mjuk.

Förslag på grönsaker:

2 morötter

4-6 salladslökar

8 champinjoner

1 klyfta grönblå eller savojkål

Förslag på topping:

2 kokta ägg

1 lime

Färsk koriander

Picklad rödlöd

Strimlade sockerärtor eller bongröddar

Strimla morot, salladslök, champinjoner, kål. och sockerärtor. Lägg ner morot, hälften av salladslöken och champinjonerna, koka ytterligare några minuter.  Dela limen i klyftor. Grovhacka koriandern. Ta fram fyra skålar. Lägg nudlar i botten, fortsätt med kyckling och sedan den varma soppan. Toppa med resten av salladslöken, sockerärtor/böngroddarna, limeklyftorna, koriandern samt kokta, halverade ägg. Njut av din soppa!

 

ENERGIGIVANDE MELLIS FÖR HUNGRIGA: FRÖKNÄCKE MED CASHEWSMÖR, CHIAPUDDING MED FRUKTSALLAD OCH RAW CHOKLADBOLLAR

 

FRÖKNÄCKE 2 plåtar

4 dl majsmjöl

2 dl solrosfrön

1 dl gula linfrön

0,5 dl psylliumfrön

0,5 dl chiafrön

1 dl neutral olivolja

4 dl kokande vatten

Eventuellt 1 msk mortlade fänkåls- eller kumminfrön

Topping: flingsalt och pumpa- eller solrosfrön

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda samman alla torra ingredienser. Häll över det kokande vattnet och oljan och rör runt till en smet. Klicka ut smeten på två bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och dra med handen eller kavla ut till en tunn platta. Toppa med flingsalt och frön. Grädda i 45-60 minuter till knäcket har fin färg och känns torrt. Låt kallna och bryt sedan i bitar.

 

CHIAPUDDING NATURELL

3 msk chiafrön

2 dl kokosmjölk eller annan mjölk

1 krm vaniljpulver

Ev. lite kanel och kardemumma

Blanda samman ingredienserna och låt stå kallt i minst 2 timmar eller gärna över natten. Toppa med färska frukter, bär och gärna lite nötter eller kokosflakes vid servering.

 

RAW CHOKLADBOLLAR 20 ST.

12 färska dadlar

1 dl cashewnötter

3 dl havregryn

3 msk raw kakao

1 msk ekologisk honung

2 msk kokosolja eller neutral rapsolja

1-2 msk kallt vatten eller kaffe

Topping: 1 dl kokos att rulla chokladbollarna i.

Mixa cashewnötter och havregryn i en matberedare. Kärna ur dadlarna och lägg i dadlarna samt kakao, honung och kokosolja. Mixa ihop och tillsätt sist vattnet/kaffet, lite taget till lagom konsistens. Forma till 20 studsbollsstora chokladbollar och rulla dem i kokos.