Helt plötsligt vaknar man upp en morgon och det är vintertid. Härligt att vakna upp till ljuset!  

Här kommer nu äntligen lördag kvällens recept på: Färska vårrullar med dippsås, Sesambakad lax med rostad broccoli, shitake och soyamajo samt Raw Key Lime Pie med basilikasirap. 

 

FÖRRÄTT: FÄRSKA VÅRRULLAR MED DIPPSÅS

12 ark rispapper

100 gr glasnudlar

200 gr skalade räkor

0,5 isbergssalladshuvud

3 salladslökar

1 ask färska böngroddar

2 avokado

1-2 morötter

1 kruka koriander

Koka glasnudlarna och spola dem kalla, låt rinna av noga. Skölj och finstrimla isbergssallad, salladslök, avokado och morötter. Skölj böngroddarna i kallt vatten. Grovhacka koriandern. Doppa rispappren i varmt vatten några sekunder, lägg dem på vattnad skärbräda och lägg på grönsakerna i en liten avlång bunt. Vik in ena sidan som bottnen och rulla sedan ihop från sidan. Rulla dem hårt. Lägg rullarna på fuktad kökshandduk. 

 

Dippsås

1 dl färskpressad limejuice (ca 2 lime)

0,75 dl fisksås

1 hackad röd chili

1 tsk honung eller råsocker

Eventuellt lite riven ingefära

Blanda ihop allt och smaka av dippsåsen.

 

Vid servering: Dela vårrullarna på mitten, lägg upp snyggt och servera med dippsåsen

 

VARMRÄTT: SESAMBAKAD LAX MED ROSTAD BROCCOLI, SHITAKE OCH SOYAMAJO

600 gr färsk lax

1 msk sesamolja

Chiliflakes och flingsalt

3 msk svarta och vita sesamfrön

Pensla på sesamoljan på laxen och krydda med flingsalt och chiliflakes. Baka laxen i 125 grader tills den har en innertemperatur på 55 grader. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Gör soyamayon och förbered grönsakerna. 

 

Svamp och broccoli

250 gr shitakesvamp

1 stor färsk broccoli eller två små

Dela shitaken och fräs den i olja i en varm stekpanna, krydda med salt och svartpeppar. Dela broccoli i mindre buketter. Rosta broccolin i olivolja i en stekpanna under några minuter. 

 

Soyamajo

1 dl majonnäs

1-2 msk japansk soya

Svartpeppar

Ev. lite citronskal

Blanda allt och smaka av. 

 

Servering: Strössla de rostade sesamfröna över laxen och servera med svamp, broccoli och soyamayo.

 

DESSERT:  RAW KEY LIME PIE MED BASILIKASIRAP

Pajbotten:

8 färska dadlar

2,5 dl cashewnötter

2,5 dl kokosflingor

1 tsk vaniljpulver

En nypa flingsalt

Mixa i en matberedare cashewnötter, kokos, vanilj och salt till ett mjöl. Kärna ur dadlarna och lägg ner dem, mixa till en degliknande konsistens. Tillsätt eventuellt någon matsked kallt vatten om det behövs för att hålla ihop degen. Klä en rund pajform med bakplåtspapper. Smörj kanten med lite olja. Tryck ut degen på botten och kanterna så den blir jämn tjock

 

Fyllning:

2 mogna avokado

1,5 dl kokosolja

1,5 dl limejuice

Skal från 1 lime

1 dl lönnsirap eller honung

0,5 dl kokosgrädde

2 tsk vaniljpulver

en nypa flingsalt

Smält kokosoljan försiktigt. Kärna ur avokadon och lägg i en matberadre. Tillsätt limejuice, limeskal, lönnsirap/honung, kokosgrädde, vanilj och salt, mixa till det är krämigt och slätt. Tillsätt den smälta kokosoljan och mixa lite till. Häll fyllningen äver pajbottnen. Plasta noga och ställ i frysen i minst två timmar.

Basilikasirap

1 kruka basilika

1 dl lönnsirap

Plocka basilikan och lägg i en mixer, tillsätt lönnsirapen och mixa slätt till en basilikasirap.

Tänk på att ta fram pajen en stund före servering. Toppa pajen med basilikasirapen och eventuellt lite blåbär.