Filosofia och Ella, tack för en underbart härlig söndagsförmiddag. med fokus på välbefinnande och avkoppling, det var som balsam för min själ. 

Och såklart största tacket till alla ni morgonpigga tjejer som deltog på Hello Norraby idag. Här kommer receptet på maten som serverades. 

 

ENERGYBOOST (2 stora eller 4 små glas)

2 dl frusen mango

1 avokado i bitar (eller 1 dl frusen avokado)

1 kiwi i bitar

1 apelsin i bitar

3 dl kokos- eller mandelmjölk

2 nävar färska spenatblad

1 bit färsk, riven ingefära

1 msk chiafrön

1 citron (saften)

Mixa allt i en blender och njut av din goda smoothie! 

 

RÖDBETSSOPPAMED CHILI, INGEFÄRA OCH CITRON

6 stora rödbetor

1 gul lök

2 msk olivolja

3 cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

8 dl vatten

1 dl röda linser

2 tärningar grönsaks- eller kycklingbuljong

1 citron eller lime

Salt och svartpeppar

Skala och riv rödbetorna grovt. Finhacka löken. Riv ingefäran och vitlöken samt finhacka chilin. Fräs rödbetor och lök i oljan några minuter utan att det tar färg. Tillsätt ingefära, vitlök och chili och fräs runt. Tillsätt vatten, linser och buljong.tärningar Låt småkoka i 10-15 minuter. Mixa eventuellt soppan med mixerstav och smaka av med citron/lime, salt och svartpeppar. Servera gärna med getostkräm och ett gott bröd.

 

GETOSTKRÄM

100 gr getost

1 dl creme fraiche

1 tsk honung

Flingsalt, svartpeppar

Skär bort ”skalet” från getosten. Mosa sönder geosten, tillsätt creme fraiche och smaka av med honung, flingsalt och lite svartpeppar.

 

CITRON & BÖNBAGUETTER

50 gr jäst

6 dl ljummet vatten

1 burk vita bönor

2 tsk salt

1 msk honung

3 msk olivolja

1 citron (skal/zest)

2 dl havrekli eller havregryn

12-13 dl Manitoba vetemjöl

Tvätta citronen noga och riv skalet fint. Skölj bönorna i kallt vatten och mixa sönder dem. Smula jästen i en degbunke, häll över det ljumma vattnet samt bönmoset, salt, honung, olivolja och citronzest. Blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt havre samt vetemjölet. Arbeta degen ordentligt, gärna 10 minuter i assistenten. Degen ska vara ganska lös men smidig när den är färdigarbetad. Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i tre delar och forma till tre, vridna baguetter. Knåda inte degen! Lägg baguetterna på ett bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter till. Värm ugnen till 250 grader. Ringla lite olivolja och strö lite flingsalt över de jästa baguetterna. Sätt in baguetterna i riktigt varm ugn och grädda i 10 minuter, sänk värmen till 175 grader och grädda i 10-15 minuter till. Låt svalna på galler.