Äntligen! Snart drar fotbollssäsongen igång på allvar och det ser jag verkligen fram emot! I helgen anordnade jag och en annan fotbollsmamma en fest för föräldrarna i äldste sonens fotbollslag. Vi fixade på en vårig meny som bestod av varmrökt lax med limeyoghurt, grönsallad med gryn samt råmarinerad blomkål och broccoli, gott och enkelt att laga till många. Receptet här nedan räcker till 4 personer. 

Vill du ha extra smak på grynen i salladen, så gör en citronvinägrett och blanda ihop med de kokta, kalla grynen.

 

Cillas limeyoghurt

2 dl turkisk yoghurt

1-2 lime (saft och skal)

2 msk olivolja

1 msk honung

1 vitlöksklyfta

Salt och svartpeppar

Tvätta limen noga och riv skalet och pressa saften. Blanda yoghurt med limesaft och skal, olivolja, honung, salt och peppar.

 

Grönsallad med gryn

150 gr mixad sallad

250 gr cocktailtomater

1-2 avokado

2 dl hela gryn (t.ex mathavre)

1 liten burk svarta bönor

Koka grynen enligt anvisning på förpackningen. Spola dem kalla och låt rinna av noga. Skölj även bönorna i kallt vatten. Dela tomaterna och skär avokadon i fina bitar. Gör eventuellt citronvinägretten och blanda med grynen. Varva sallad, gryn och grönsaker i en skål.

 

Citronvinägrett:

1 msk citronsaft

3 msk olivolja

lite honung

Salt och svartpeppar

Några basilikablad

Strimla basilikan och blanda ihop allt!

 

Råmarinerad broccoli och blomkål

1 broccolistånd

2 nävar blomkålsbuketter

1 citron (saft och skal)

2 msk olivolja

Flingsalt, svartpeppar och chiliflakes

Skär broccolin och blomkålen tunt med kniv eller mandolin. Strössla över lite flingsalt och massera grönsakerna lätt. Riv citronzest, pressa citronen och blanda med olivolja och chiliflakes. Rör ihop allt och smaka av.