Jag gillar verkligen mustiga soppor och grytor. Dessutom är det ju grym mat att ha i lunchlådan. Det är smidigt att laga mycket utav och det är lätt och gott att värma. Den här varianten innehåller massor av nyttigheter och funkar både med och utan kyckling. Så vill du ha vegetariskt till middag, ta bara bort kycklingen. 

 

Sötpotatisbowl med grönkål, broccoli och bönor 

2 sötpotatisar

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 burk kidneybönor

1 dl röd quinoa

2 msk tomatpuré

1-2 citron (saft)

3 cm färsk ingefära

0,5 msk gurkmeja

1 tsk sambal oelek

1-2 buljongtärningar (t.ex Fond de chef kyckling) eller fond

12-14 dl vatten

1 dl kokosgrädde

1 broccolistånd

ca 5 dl strimlad grönkål

Salt, svartpeppar och cayennepeppar

Topping: 0,5 dl pumpakärnor

Ev. 200 gr kyckling

Skär eventuellt kycklingköttet i små fina tärningar. Skala sötpotatisen och skär i kuber. Hacka lök och vitlök samt riv ingefäran, fräs detta i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt buljong, den mindre mängden vatten, quinoa, gurkmeja, tomatpuré, sambal oelek och eventuellt kycklingtärningar. Låt koka tills sötpotatisen är riktigt mjuk, runt 15 minuter. Skölj kidneybönorna i kallt vatten. Tillsätt bönorna, kokosgrädden, broccoli i mindre bitar och grönkål, låt koka några minuter. Smaka av med citronsaften, salt och svartpeppar och cayennepeppar. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens.

Rosta pumpakärnorna försiktigt i en torr stekpanna i några minuter, servera dessa på toppen av soppan.