Viva Italy! Mat med italienska smaker känns alltid lika fräscht och gott. I helgen hemma hos goda vänner, blev jag bland annat serverad en mumsig brödsallad och en underbar Vitello Tonnato (kalv med tonfisk) på den härliga italienska buffén. Den här brödsalladen tar en liten stund att förbereda, men det är den värd tycker jag. Den extra tid som det tar att rosta paprikan och skålla tomaterna betalar verkligen tillbaka sig, det blir en himmelskt god smak tycker jag. 

 

Italiensk brödsallad 

4-5 goda tomater

2 gula paprikor

1 röd paprika

1 liten rödlök

1 vitlöksklyfta

1 dl Kalamataoliver

Ett knippe basilika

2 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger 

Salt och svartpeppar

Ett par skivor surdegsbröd

Tvätta paprikorna. Lägg dem i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och rosta dem i 225 grader i ca 20 minuter, de ska se lite svarta och blåsiga ut i skalet. Låt paprikorna svalna och dra sedan loss skalet. Skär ett kryss i toppen på tomaterna. Skålla dem genom att doppa ner dem i ca 1 minut i kokande vatten. Kyl ner i kallt vatten och dra bort skalet. Skala och skiva rödlöken och vitlöken tunt. Skär paprikan och tomaterna i stora bitar. Blanda ihop olivolja, balsamvinäger och hackad basilika, smaka av med salt och svartpeppar. Skär brödet i tärningar och blanda ihop allt. Lägg upp på ett fint fat och invänta dina gäster.