Meet free monday - one day a week can make a world of difference!

Barnen har blivit inspirerade i skolan till extra miljötänk nu i samband med Earth Week. Så nu blir det definitivt mer vegetariskt här hemma. Startade veckan med den här tomatsoppan med gremolatabönor, superenkelt och smarrigt!

 

 

TOMATSOPPA MED GREMOLATABÖNOR

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 morötter

3 stjälkar blekselleri

2 msk olivolja

3 msk tomatpuré

1 burk plommontomater

8 dl vatten

1-2 grönsaks- eller kycklingbuljongtärningar

1 tsk sambal oelek

0,5 -1 msk balsamvinäger

Salt och svartpeppar

1 dl okokta gryn som matvete, mathavre eller quinoa

 

Koka grynen för sig själva i saltat vatten.Hacka lök, vitlök, morötter och blekselleri i tärningar, fräs det i olivoljan. Tillsätt tomatpuré, plommontomater, vatten, buljongtärningar, sambal oelek och balsamvinäger. Låt koka i ca 10 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar. Lägg ner de kokta grynen i soppan.

 

Gremolatabönor

1 burk stora vita bönor

1 msk olivolja

1 citron

2 vitlöksklyftor

1 stort knippe bladpersilja

Flingsalt och svartpeppar

 

Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av.

Tvätta citronen noga och riv skalet. Hacka bladpersiljan grovt och riv vitlöken. Blanda citronskal, bladpersilja och vitlök, tillsätt olivoljan och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Blanda runt bönorna och servera som topping i soppan.