Raw Key Lime paj är bland den godaste desserten av rawfood som jag har ätit. I veckan har jag berättat för flera vänner och bekanta om den här fantastiska pajen som vi åt på vår tjejkväll förra fredagen. Och jag vet att det är lite svårt att hitta bland recepten eftersom jag inte klurat ut hur jag fixar ett receptregister. Så varsågod, favorit i repris! Pajen är mäktig men ack så god och räcker till många fikasugna gäster. 

RAW KEY LIME PIE  12-16 bitar

Pajbotten:

8 färska dadlar

2,5 dl cashewnötter

2,5 dl kokosflingor

1 tsk vaniljpulver

en nypa flingsalt

Mixa i en matberedare cashewnötter, kokos, vanilj och salt till ett mjöl. Kärna ur dadlarna och lägg ner dem, mixa till en degliknande konsistens. Tillsätt eventuellt någon matsked kallt vatten om det behövs för att hålla ihop degen. Klä en rund pajform med bakplåtspapper. Smörj kanten med lite olja. Tryck ut degen på botten och kanterna så den blir jämn tjock

Fyllning:

2 mogna avokado

1,5 dl kokosolja

1,5 dl limejuice

Skal från 1 lime

1 dl lönnsirap eller honung

0,5 dl kokosgrädde

2 tsk vaniljpulver

en nypa flingsalt

Smält kokosoljan försiktigt. Kärna ur avokadon och lägg i en matberadre. Tillsätt limejuice, limeskal, lönnsirap/honung, kokosgrädde, vanilj och salt, mixa till det är krämigt och slätt. Tillsätt den smälta kokosoljan och mixa lite till. Häll fyllningen äver pajbottnen. Plasta noga och ställ i frysen i minst två timmar.

Basilikasirap

1 kruka basilika

1 dl lönnsirap

Plocka basilikan och lägg i en mixer, tillsätt lönnsirapen och mixa slätt.

Servering: 

Tänk på att ta fram pajen i god tid innan servering, den behöver tina i minst 30 minuter.

Toppa pajen med basilikasirapen och blåbär.