Vardagsmaten som ska gå relativt fort och samtidigt vara god är inte alltid det lättaste. Här kommer en av yngste sonens absoluta favoriträtter. Laga en dubbelsats, det här är jättegott och prefekt mat till matlådan om det blir något över. 

 

ÖRTIGA LAMMFRIKADELLER MED TOMATSÅS

Tomatsåsen:

400 gr tomater på burk

1 gul lök

1 morot

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 tsk råsocker

Salt och svartpeppar

 

Hacka löken och vitlöken, riv moroten. Fräs löken i lite olivolja och tillsätt sedan den rivna moroten och tomaterna. Krydda med tomatpurén, balsamvinägern, råsockret, salt, svartpeppar. Låt koka 5 minuter och smaka av innan du lägger i kycklingbollarna.

 

Lammfrikadeller

500 gr lammfärs

1 ägg

0,5 dl havrekli

0,5 dl vatten

3 msk persilja

2 tsk oregano

0,5 tsk timjan

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Lägg havreklin i vattnet och låt svälla några minuter. Tillsätt ägg, parmesanost, kryddor och salt, blanda runt. Tillsätt färsen och arbeta ihop smeten (den blir lite kletig). Doppa fingrarna i kallt vatten och rulla ca 24 bollar. Lägg försiktigt ner i kycklingbollarna i tomatsåsen och koka sakta i ca 10 minuter.

Servera med goda gryn och massor av gröna blad och varma grönsaker.