Nu börjar säsongen för de underbara, gröna sparrisarna! Jag är väldigt förtjust i sparris och igår kväll bjöd jag maken på smarrig sparrisrisotto då barnen hastigt och lustigt hamnade på kompisövernattning. En risotto kräver lite tid och mycket kärlek för att bli riktigt god. I övrigt så är det enkelt men himmelskt gott tycker jag. En risotto bör serveras direkt, så tänk att dina gäster får vänta på risotton, snarare än att risotton får vänta på gästerna. 

 

Sparrisrisotto 2-3 port.

0,5 gul lök

1 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 dl Arborio- eller annat risottoris

1 dl vitt vin

7-8 dl god kycklingbuljong

1 dl riven parmesanost

1 rejält knippe grön sparris

Salt och svartpeppar

 

Skölj riset i kallt vatten. Koka upp kycklingbuljong i en egen gryta. Hacka lök och vitlök fint, fräs i olivoljan tills det mjuknar i en tjockbottnad kastrull. Vänd ner arborioriset och låt det fräsa med några minuter utan att det tar färg. Häll över vinet och låt det koka in i riset. Titta på klockan, nu bör det ta max 20 minuter innan din risotto är klar, det ska vara lite kärna kvar i risgrynen.

När vinet har kokat in i riset tillsätter du drygt en tredje del av buljongen och rör runt. Sänk värmen och låt risotton sjuda på låg temperatur och rör om ofta. Passa din risotto noga och fortsätt att tillsätta lite buljong i taget, runt var femte minut, tills det har gått 18-20 minuter. Då ska din risotto vara ganska lös och krämig i konsistensen.

Under tiden som risotton kokar, ansar och skär du sparrisen i bitar. Fräs dessa försiktigt, 2-3 minuter, i lite olivolja. Tillsätt sparris och parmesanost till risotton och smaka av med salt och svartpeppar. Känns risotton tjock, späd försiktigt med lite vatten.

Servera risotton direkt. Ringla gärna över lite god olivolja samt hyvlad parmesanost.