Yngste sonen önskade hemgjorda hamburgare med bröd till sig och sina kompisar idag. Och så fick det bli. Det skulle dock, enligt önskemål, inte vara några frön på hamburgerbröd så jag bakade dem utan frön fast jag egentligen tycker att det är supergott. Hamburgerbröden är lättbakade, saftiga och goda! 

 

Hembakade hamburgerbröd 12-16 st

50 gr jäst

50 gr smör

5 dl mjölk

1,5 tsk salt

1 tsk honung

1 dl havrekli

9-10 dl Manitoba vetemjöl

1 ägg till pensling

Ev. 0,5 dl sesam- eller pumpafrön att strössla över

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt 37 grader. Häll ner degväskan över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt salt, honung, havrekli, den mindre mängden vetemjöl och arbeta degen i minst 10 minuter. låt jäsa till dubbelstorlek, 30-45 minuter. 

Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen och rulla till bollar. Platta eller kavla ut degbollarna till de är ca 1 cm höga. Låt jäsa i 30 minuter.  Pensla med ägg och grädda bröden i 10 minuter.

Låt svalna på galler och servera sedan med din favoritburgare.