Igår kväll körde jag och några av mina cykelkompisar ett superroligt men väldigt jobbigt wattpass. Efteråt åkte vi hem till mig och åt de här vietnamesiska köttbullarna med tillbehör. Så himla fräscht och gott! Receptet hittade jag i en mattidning för ett tag sedan och modifierade det bara lite grann. Originalet hade bas av fläskfärs men jag är inte så förtjust i fläsk så jag gjorde mina med kycklingfärs istället och det gick alldeles utmärkt. Det här är perfekt bjudmat att förbereda och bara plocka fram när gästerna kommer. Visserligen stekte jag köttbullarna medan vissa av de spinnande gästerna tog sig en snabbdusch, men det gick ju förhållande vis snabbt. Jag gav bara köttbullarna en fin stekyta och lät dem sedan gå klart i ugnen på 100 grader medan jag själv duschade. Varsågod att testa!

 

Vietnamesiska kycklingbollar med nudlar och grönsaker

500 gr kycklingfärs

0,5 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 liten morot

1 kycklingbuljongtärning (Fond de chef) + 2 msk vatten

1-2 msk ostronsås

1 tsk hackade korianderstjälkar

1 tsk rivet citronskal

1 krm chiliflakes

Svartpeppar

Till stekning: rapsolja

Lägg kycklingfärsen i en bunke. Finhacka löken och riv vitlöken och moroten. Blanda ut buljongtärningen i vatten och tillsätt alla ingredienser till färsen. Blanda noga utan att överarbeta den. Låt gärna färsen stå till sig i kylen en stund. Gör dippsåsen och förbered nudlar och grönsaker under tiden. Forma sedan färsen till bollar och stek dem i rapsolja på medelvärme. 

 

Sötsyrlig dippsås

1 citron

1 vitlöksklyfta

1-2 krm chiliflakes

4 msk socker

4 msk vatten

3 msk asiatisk fisksås

 

Koka upp vatten, socker och chiliflakes, låt svalna. Pressa citronen och häll ner citronsaften (ca 1 dl) samt fisksåsen i sockerlagen.  Blanda noga oh låt den gärna stå en stund före servering.

 

Nudlar och grönsaker

1 paket risnudlar

200 gr edamamebönor

100 gr böngroddar

1 morot

0,5 gurka

1 kruka koriander

1 dl salta cashewnötter

Koka nudlarna i saltat vatten enligt anvisning på pajketen.

Lägg böngroddarna i kallt vatten en stund. Strimla moroten och gurkan fint. Hacka koriandern och nötterna. Koka upp edamamebönorna.  Lägg allt i små skålar och servera med köttbullarna och dippsåsen .