Havregrynsgröt lägger sig som bomull i magen tycker jag. De allra flesta vardagar, börjar barnen och jag dagen med havregrynsgröt i någon variant. Idag blev det av nån anledning mycket gröt kvar efter frukosten och smålänningen i mig kände att nu blir det till att baka frallor så att gröten inte förfaras. Häromveckan fick jag nybakade goda spenatfrallor av en go vän och tänkte att nu gör jag en egen variant. Så varsågod att testa mina spenat- och kesofrallor. Killarna här hemma fick smaka frallorna till mellis och gav tummarna upp. Vill du ha dina frallor lite grövre, så byt ut ett par deciliter av vetemjölet mot grovt rågmjöl. 

 

Spenat- och kesofrallor 30 st.

2 dl havregryn + 4 dl vatten

125 gr frusen spenat

5 dl vatten

50 gr jäst

2 tsk salt

1 msk honung

0,5 dl raps-eller olivolja

250 gr keso

18-20 dl Manitoba vetemjöl

Eventuellt ett ägg till pensling och lite pumpafrön att strössla över

Koka ihop 2 dl havregryn och 4 dl vatten till en gröt. Tina spenaten på låg värme i mikro.

Häll havregrynsgröten i degbunken och tillsätt kallt vatten. Rör runt och känn så att temperaturen på degvätskan blir fingervarm. Blanda ner jäst, salt, honung, olja, keso samt den tinade spenaten och dess vätska. Tillsätt 18 dl vetemjöl till att börja med, arbeta degen några minuter och tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Degen ska vara ganska lös tycker jag, då blir frallorna godast. Arbeta degen i 10 minuter till. 

Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Baka ut till ca 30 frallor på mjölat bakbord. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla eventuellt med ägg och strö över lite pumpafrön om du vill.

Grädda frallorna i 250 grader i 10-12 minuter.