Broccoli är ju en riktig supergrönsak! Och plättar och pannkakor funkar ju alltid till barnen. Så här är en ny variant på matigare plättar med fräscht och krispigt tillbehör. För en mer asiatisk, och kanske vuxen, smak kan du tillsätta kimchi och vitlök till smeten. Jag serverade broccoliplättarna med en sesamdressad sallad, supergott!  

 

Broccoliplättar 25 st-30 st.

500 gr broccoli

3 dl vetemjöl

4 dl vatten

4 ägg

0,5-1 tsk salt

Eventuellt 4 dl kimchi + 2 vitlöksklyftor + 1 tsk ljus soja

Dela broccolin i små bitar, även stocken. Det går även bra att grovriva den. Koka broccolin i 1 minut, den ska knappt var mjuk, Kyl den i kallt vatten. Mixa broccolin lite lätt med mixerstaven.

Vispa ihop mjöl, vatten, ägg och salt. Tillsätt broccolin samt eventuellt kimchi, pressad vitlök och soja. Stek plättarna i rapsolja på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida.

 

Sesamdressad sallad

2 morötter

1 klyfta vitkål

100 gr edamamebönor

100 gr spenat

1 bit gurka

3 msk salta jordnötter eller rostade solrosfrön

Skala och hyvla morötterna, vitkålen och gurkan tunt. Koka upp edamamebönorna och kyl ner dem i kallt vatten. Hacka jordnötterna grovt. Varva grönsakerna på ett fat och häll över sesamdressingen vid servering. Toppa med jordnötterna.

 

Sesamdressing:

2 msk sesamfrön

2 msk ljus soja

1 msk risvinäger

1 msk rapsolja

1 tsk sesamolja

1-2 tsk sambal oelek

1 tsk strösocker

1-2 tsk färsk, riven ingefära

Blanda allt!