Sommarluncher ska vara enkla och goda tycker jag! Min vän Ella bjöd häromdagen sina kollegor på barnkliniken på den här goda salladen med inspiration från Zeta. Otroligt fräscht och gott och väldigt enkelt!

Och få saker är ju så uppskattade som ett nybakat bröd, så till salladen bakade jag citrondoftande baguetter. Dessa är supergoda att doppa i en riktigt god olivolja.

 

Ellas somriga sallad med lax och sparris 4 port.

 

400 gr varmrökt lax

2 dl kallt, kokt matvete eller andra goda gryn

1 knippe grön sparris

150 gr blandade sallad

250 gr cocktailtomater

1 kruka basilika

1-2 pkt mozzarella

3 msk olivolja

2 msk rosébalsamvinäger

Flingsalt och svartpeppar

 

Lägg upp laxen på ett fint fat eller dela den i mindre bitar och toppa sedan salladen med laxen.

Knäck av nederdelen på sparrisarna, skär dem sedan i 2-3 bitar lite på snedden. Fräs sparrisen i lite olivolja i ca 2 minuter, de ska ha bra tuggmotstånd kvar. Dela cocktailtomaterna och plocka basilikabladen. Dela mozzarellan i bitar. Blanda ihop rosebalsamvinäger, olivolja, flingsalt och svartpeppar till en god vinägrett.

Varva sallad, basilikablad, tomater, matvete och mozzarella på ett stort fat. Ringla över rosévinägretten precis före servering.