Citrondoftande baguetter 3 st.

50 gr jäst

6,5 dl ljummet vatten

2 tsk salt

1 msk honung

3 msk olivolja

1 citron (skal/zest)

2 dl havrekli eller havregryn

11-12 dl Manitoba vetemjöl

 

Tvätta citronen noga och riv skalet fint. Smula jästen i en degbunke, häll över det ljumma vattnet samt salt, honung, olivolja och citronzest. Blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt havre samt vetemjölet. Arbeta degen ordentligt, gärna 10 minuter i assistenten. Degen ska vara ganska lös men smidig när den är färdigarbetad. Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i tre delar och forma till tre, vridna baguetter. Knåda inte degen! Lägg baguetterna på ett bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter till.

Värm ugnen till 250 grader. Om du vill, ringla lite olivolja och strö lite flingsalt över de jästa baguetterna. Sätt in baguetterna i riktigt varm ugn och grädda i 10 minuter, sänk värmen till 175 grader och grädda i 10-15 minuter till. Låt svalna på galler.