Viewing entries in
Kötträtter

Hello Harmoni - Lamm och sprängda äpplen

Hello Harmoni - Lamm och sprängda äpplen

Här kommer lördagens huvudrätt och dessert på Kafferosteriet. Bondens skafferi levererade ett fantastiskt fint lamm som vi lagade med massor av kärlek. Dessutom fick vi hjälp av ett gäng yogainspirerade och lagom möra tjejer, så himla härligt att laga mat tillsammans! Vi serverade lammsadeln och rödvinsskyn med rostad potatis och ostronskivling.

Kvällens dessert bestod av Bakade äpplen med frön och till det en fluffig råkräm. Dessertgänget kärnade ur de fina små äpplena och fyllde dem med en mumsig blandning av frön, muscovadosocker och smör. De bakade äpplena var hur fina som helst... innan jag glömde dem en stund för länge i ugnen och de förvandlades till sprängda äpplen. Minen från dessertgänget var helt  oslagbar när de tittade in i ugnen. Men det var ju inget att hänga läpp över! Vi serverade istället äpplena som en kompott med fröcrunch och torkade tranbär samt en råkräm på toppen, det var himmelskt gott kan jag lova. Fast nästa gång ska jag passa ugnen bättre, för då har jag nog ingen Karolina-vän som hjälper mig att torka ur ugnen :). 

 

Lammsadel

1 lammsadel ca 2 kg

5 vitlöksklyftor

1 msk hackad färsk rosmarin

1 msk hackad färsk timjan

1 ekologisk citron (skalet)

Svartpeppar

1 dl raps-eller olivolja

Putsa till lammsadel om det behövs och skär tunna små snitt i fettet på ovansidan. Blanda ihop hackad vitlök, rosmarin, timjan, citronskal och svartpeppar och olja. Klappa in marinaden på lammet och lägg det gärna i en plastpåse över natten eller åtminstone några timmar. Sätt ugnen på 125-150 grader. Klappa in salt på lammet och bryn det i en klick smör om du har en tillräckligt stor stekpanna, annars sätter du in det på en långpanna i ugnen. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället. Laga lammet till 64 grader, då är det rosa inuti.  Låt lammet under ett smörpapper vila en stund innan du skär upp det.

 

Rödvinssky

 1 gul lök

1 liten morot

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

2 dl gott rödvin

3 dl oxfond (hemlagad fond eller vatten + fond från flaska)

1 tsk balsamvinäger

1 tsk muscovadosocker

Ca 1 msk maizena + 2 msk kallt vatten

Svartpeppar och lite timjan

Hacka lök, morort och vitlök fint, fräs i smöret utan att det tar färg. Häll över rödvinet och låt reducera till hälften. Tillsätt oxfond, balsamvinäger, muscovadosocker och timjan, låt koka en stund. Blanda ihop maizena och vatten och red såsen till lagom konsistens. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt!

 

Bakade äpplen med frön

 4 goda små äpplen

3 msk smör

1 dl pumpa- eller solrosfrön

0,5 dl sötmandel

0,5 dl muscovadosocker

1 krm salt

Mixa ihop frön, sötmandel och socker. Tillsätt smör och salt. Tvätta äpplena och kärna ur dem. Smörj en ugnsfast form och ställ äpplena i formen. Fyll dem med blandningen. Baka äpplena i 150 grader, tills de är mjuka, ca 20 minuter, passa dem noga ;).

 

Råkräm

3 äggulor

0,5 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver eller en urgröpt vaniljstång

3 dl vispgrädde.

Vispa äggulor, socker och vanilj riktigt fluffigt med elvisp. Vispa grädden i en annan bunke och vänd ner den försiktigt i äggvispet. Servera direkt!